استفاده از ماسک یک اقدام کلیدی برای کاهش انتقال ویروس و نجات جان افراد است .
ماسک زدن در هر مکانی غیر از خانه نیز همانند دیگر الزامات بهداشتی که شامل فاصله گذاری اجتماعی، اجتناب از قرارگیری در محیط های شلوغ و سربسته، تهویه خوب، شستن مکرر دست ها، پوشاندن دهان و بینی هنگام عطسه و سرفه و …باید جدی گرفته شود زیرا یکی از مهمترین رویکرد ها برای جلوگیری از انتقال عفونت های ویروسی می باشد . ماسک می تواند برای محافظت از افراد سالم و نیز جلوگیری از انتقال مجدد استفاده شود .
به عنوان مثال در مناطقی که ویروس در حال گردش است، در محیط های شلوغ ، در مکان هایی که نمی توان استاندارد فاصله گذاری اجتماعی رعایت شود، مکان های سر بسته، اتاق هایی با تهویه نامناسب و ضعیف باید از ماسک مناسب استفاده شود و از آن جایی که تعیین کیفیت تهویه آسان نیست و بستگی به میزان تغییر هوا و گردش مجدد هوای تازه در فضای باز دارد، بهتر است همیشه ماسک استفاده شود. در واقع استفاده از ماسک در هر مکانی به غیر از خانه شخصی ضروری است.
انواع مختلفی از ماسک وجود دارد که می توان از آن برای محافظت از خود و دیگران در برابر ابتلا و انتشار کووید-19 استفاده کرد. اما باید ماسکی انتخاب کرد که از لحاظ ایمنی کاملا مناسب باشد. که در ادامه شرح داده خواهد شد .
انواع ماسک ها
ماسک پارچه ای :
- ماسک های پارچه ای را می توان از پارچه های مختلف تهیه کرد و انواع مختلفی از آن ها موجود است اما باید توجه داشت که برای داشتن شرایط استاندارد ، ماسک باید از لایه های متعدد، پارچه های محکم و قابل تنفس تشکیل شده باشد و دارای قوز فلزی روی بینی باشد و همچنین با گرفتن آن جلوی نور خورشید، نور را از خود عبور ندهد .
- ماسک های پارچه ای قابل شستشو بوده و می توان آن را به دفعات شست و استفاده کرد .
ماسک های یک بار مصرف :
- استاندارد بودن این ماسک ها بسیار مهم بوده و بهتر است که روی ماسک تهیه شده علامت یا توضیحی باشد که نشان دهد ماسک از چندین لایه مواد قابل تنفس و غیر قابل نفوذ تشکیل شده است .
- دارای قوز فلزی روی بینی باشد
- در مقابل منبع نور، نفوذ ناپذیر باشد.
ماسک هایی که بهتر است استفاده نشود :
- ماسک های دارای سوپاپ بازدم و دریچه، به دلیل امکان انتقال ویروس هنگام بازدم از فرد بیمار به شخص سالم بهتر است استفاده نشوند. (ماسک های تنفسی با دریچه های بازدم برای کارگران صنعتی طراحی شده است تا با بسته شدن دریچه هنگام استنشاق از نفوذ گردو غبار و ذرات جلوگیری کند ولی هنگام بازدم این دریچه باز می شود تا تنفس آسان تر شود و اجازه می دهد ویروس و ذرات هنگام بازدم از دریچه خارج شود و این امر باعث می شود که ماسک در جلوگیری از شیوع کووید- 19 و یا هرگونه ویروس تنفسی دیگر، موثر نباشد. ).
- ماسک های تک لایه و یا ماسک های نازک که نور خورشید را از خود عبور می دهند نیز نمی توانند از فرد در مقابل ویروس محافظت کنند.
- ماسک هایی که برای صورت فرد بزرگ و یا کوچک هستند وکاملا دهان و بینی را نمی پوشاند.
- ماسک های پارچه ای باید به صورت مداوم شسته شوند و ماسک های یک بار مصرف در طول روز باید چندین بار تعوض شوند از این جهت نباید ماسک کثیف و خیس استفاده شود و در صورت مرطوب و خیس شدن ماسک، بلافاصله تعویض گردند.
چند نکته بسیار مهم هنگام گذاشتن و برداشتن ماسک :
- استفاده هم زمان از دو ماسک (ماسک یک بار مصرف و ماسک پارچه ای). به این صورت که ماسک یک بار مصرف در زیر و ماسک پارچه ای روی آن استفاده شود .
- بهتر است که حلقه های ماسک را که دور گوش قرار می گیرند برای تناسب بیشتر ماسک روی صورت دور گوش گره زده و متناسب با صورت فرد سایز شوند.
- قبل از لمس ماسک، دست ها با دستمال الکلی و یا آب و صابون تمیز و ضدعفونی شود .
- ماسک از نظر وجود پارگی و سوراخ بررسی شود و از ماسکی که قبلا استفاده شده و آسیب دیده است، استفاده نشود.
- حتما نوار فلزی باید روی بینی قرار بگیرد و محکم فشار داده شود تا شکل بینی در آید .
- سپس قسمت داخلی ماسک که معمولا سمت سفید آن است مشخص شود و روی صورت قرار گیرد .
- ماسک باید روی بینی و دهان و چانه را کامل بپوشاند و از فاصله ی صورت و ماسک اطمینان حاصل شود که زیاد نباشد و بندهای ماسک پشت سر و یا گوش قرار گیرد و فاصله ماسک و صورت تنظیم شود.
- هنگام درآوردن ماسک، دست ها را ضد عفونی کرده و از بند ماسک برای درآوردن استفاده شود و خود ماسک لمس نشود و سپس دست ها ضد عفونی شود.
- مرطوب و کثیف بودن ماسک چک شود و تعویض شود .
فراموش نکنید در محیط های بسته و باز که افراد در کنار یکدیگر قرار می گیرند هم باید از ماسک استفاده شود، زیرا یکی از ضروری ترین راه های پیشگیری از ابتلا و انتقال ویروس در بین افراد است و بهتر است در انجام این عمل احساس مسئولیت شود و این امر مرتب به اطرافیان توصیه شود.